Een warmtepomp installeren: dit zijn de voordelen!

Een warmtepomp installeren: dit zijn de voordelen!

Een warmtepomp installeren: dit zijn de voordelen!

Verduurzaming is een belangrijk onderwerp binnen de maatschappij. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen, bijvoorbeeld door de woning goed te isoleren, het laten installeren van zonnepanelen of het plaatsen van een groendak. Eén van de mogelijkheden die steeds populairder wordt is het installeren van een warmtepomp. In deze blog lees je de voordelen daarvan!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of uit grondwater. Hiervoor gebruikt de warmtepomp stroom, maar aanzienlijk minder dan andere manieren van elektrisch verwarmen.

Warmtepompen werken op twee verschillende manieren: hybride of volledig elektrisch. Een hybride warmtepomp werkt als het ware samen met je cv-ketel: wanneer de warmtepomp onvoldoende warmte opwerkt, neemt de cv-ketel het over. Een volledig elektrische warmtepomp doet dat niet.

Naast het verschil in werking, zijn er verschillende soorten warmtepompen:

  • Lucht / water-warmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, wat in de binnenunit wordt overgedragen aan een koudemiddel. Via de centrale verwarming wordt de warmte door de woning getransporteerd. Dit zijn meestal hybride warmtepompen.
  • Water / water-warmtepomp: dit type warmtepomp gebruikt grondwater om te verwarmen. De pomp pompt de warmte omhoog, en voert koud water weer af.
  • Bodem / water-warmtepomp: zoals de naam al zegt, haalt dit type warmtepomp de warmte uit de bodem. Deze warmte wordt opgenomen door een vloeistof, welke via de warmtewisselaar door de centrale verwarming wordt gepompt
  • Lucht / lucht-warmtepomp: dit type warmtepomp werkt hybride en werkt op ventilatielucht. Het is belangrijk dat je voor dit type warmtepomp een mechanisch ventilatiesysteem hebt.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Het laten installeren van een warmtepomp draagt bij aan het verduurzamen van je woning. Je verkleint daarnaast ook je eigen ecologische voetprint, doordat je minder CO2 uitstoot. Daarnaast draagt een warmtepomp bij aan de overstap naar gasvrij wonen.

Hiernaast heeft een warmtepomp nog een aantal voordelen:

 • Je bespaart energie
 • Je draagt bij aan verduurzaming
 • Je hebt constante verwarming
 • Bij zomerse temperaturen kan een warmtepomp ook koelen
 • Subsidie is mogelijk
 • De investering verdient zichzelf terug, door de besparing op je energierekening
 • De woningwaarde stijgt

Wil je een warmtepomp laten installeren, of wil je graag wat meer informatie? Via deze website vind je een overzicht van alle warmtepomp installateurs in Nederland, welke je graag voorzien van passend advies!

Wat kost een warmtepomp?

Wanneer je een warmtepomp overweegt, is het fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. Het laten installeren van een warmtepomp is een flinke investering, die zichzelf in de loop der jaren terugverdient. In de onderstaande tabel vind  je een overzicht van alle kosten.

Soort warmtepomp Gemiddelde kosten inclusief montage
Lucht / water-warmtepomp €8.000,- tot €11.000,-
Water / water-warmtepomp €13.000,- tot €17.000,-
Bodem / water-warmtepomp €23.000,- tot €27.000,-
Lucht / lucht warmtepomp €4.000,- tot €8.000.-

 

Subsidie warmtepompen

Er is een subsidie voor warmtepompen die de installatie een stuk voordeliger maakt. De subsidie geldt alleen voor een lucht / lucht warmtepomp. Je kunt gebruik maken van de ISDE-subsidie, de Investeringssubsidie duurzame energie.

Je hebt recht op de premie bij de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, aansluiting op het warmtenet en het isoleren van je woning. Lees je vooraf de voorwaarden goed door, zodat je deze premie niet onverwacht misloopt. Kijk voor meer informatie op de website van de RVO.