Wat bespaar je met zonnepanelen?

Wat bespaar je met zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn steeds voordeliger aan te schaffen. Aan de andere kant gaat elektriciteit juist steeds meer kosten. Daarom is het slim om de zonnepanelen kosten door Zonduurzaam voor je te laten berekenen. Daar kan je namelijk een goede slag mee slaan. In dit artikel kan je leren wat je kan besparen. Neem alles even rustig door.

Hoe kan je zonnepanelen terugverdienen?

Het is voor veel mensen zo dat ze zonne-energie kiezen om het klimaat te sparen. Dat neemt niet weg dat je ook je portemonnee een dienst bewijst met deze investering. Wanneer je kijkt naar het teruglevertarief van rond 10 cent per Kilowattuur dan kan je stellen dat zonnestroom zelf gebruiken een goede manier is om de kosten te drukken. De prijs van zonnepanelen per kilowattuur ligt ergens tussen 11 en 13 cent. Dit hangt af van de montagekosten en de plek waar ze liggen. Dat betekent dus dat je met zonnepanelen al snel 50 procent bespaart ten opzichte van stroom van de energieleverancier. Je kan dus al bij een dekking van 38 procent van je energiebehoefte de panelen in 4 tot 9 jaar hebben terugverdiend.

Hoe betaal je zonnepanelen?

Wanneer je alles op Zonduurzaam hebt doorgenomen en je besluit om zonnepanelen aan te schaffen, dan heb je meerdere opties. Reken op een investering van ongeveer €10.000,- voor het totale systeem. Je kan dan kiezen om ze zelf te betalen, maar je kan ook een gesubsidieerde lening afsluiten. Wanneer je kiest voor de lening, dan moet je er wel op rekenen dat er nog enkele honderden euro’s aan rente bij de investering zal komen. Omdat je met verbruik van de energie ongeveer €670,- per jaar kan besparen. Dan kan je deze lening dus in zo’n 10 jaar terugbetalen.

Kiezen voor een batterij?

Het kan ook een idee zijn om een batterij aan te schaffen. Zo kan je nog meer van je opgewekte energie zelf gebruiken. Je slaat het dan namelijk op voor later verbruik. Dit kan je mogelijkheden meer dan verdubbelen. Er zijn huishoudens die voor 75% zelfvoorzienend zijn op deze manier. De batterij kan je gesubsidieerd aankopen. Het is dus heel zinvol om hiermee aan de slag te gaan als je zelf veel verbruikt. Dit is veel goedkoper dan stroom afnemen. Bedenk je ook dat de prijzen zullen blijven stijgen. Zo kan je er dus alleen maar meer voordeel van hebben in de toekomst. Weeg dit ook mee hierin.