Dakrenovatie met zonnepanelen: dit moet je weten

Wanneer je een dakrenovatie laat uitvoeren kun je er voor kiezen wat extra’s te laten doen. Dit is vaak handig, omdat ze toch al bezig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld isolatie laten aanbrengen, maar je kunt ook zonnepanelen laten plaatsen. Voor meer informatie hierover ben je op het juiste adres.

Wat is een dakrenovatie?

Bij een dakrenovatie komt veel kijken, en ook het plaatsen van zonnepanelen op een gerenoveerd dak is niet zomaar gedaan. Daarom is het populair om beide taken simultaan uit te laten voeren. Zo ben je er in één keer vanaf. Maar een dakrenovatie is helemaal niet iets wat vaak voor komt. Zo’n ingreep hoeft namelijk alleen maar te gebeuren wanneer een dak oud en versleten is, of wanneer het dak veel schade heeft opgelopen. Hoe zo’n dakrenovatie in zijn werk gaat, verschilt per dak en per situatie.

Dakrenovatie plat dak

Bij een plat dak is een renovatie vaak makkelijker en sneller klaar. Dit komt omdat het makkelijker te bereiken valt. Ook is het aanleggen van bijvoorbeeld bitumen, of PCV een makkelijke klus. In sommige gevallen kun je zelfs het bitumen dak over het oude dak plaatsen. Dit scheelt niet alleen in tijd, maar ook in kosten.

Zonnepanelen op een plat dak

Wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen op een plat dak zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

  • Het is belangrijk dat het paneel genoeg zon valt. Daarom moet deze op een bepaalde manier geplaatst worden. De hellingshoek waarmee je het meeste zonlicht vangt, is 35 graden. Pas hierbij op schaduwen en de stand van de zon.
  • Plaats de zonnepanelen niet te dicht op elkaar. Zo voorkom je dat de panelen overlappen en je het zonlicht blockt.
  • Kijk voor het plaatsen altijd naar waar de zon op komt. Wanneer je de panelen naar het zuiden plaatst krijgen deze het meeste zon mee.
  • Ook is het belangrijk om rekening te houden met de dakrand. Het is namelijk verstandig de panelen hier niet te dichtbij te plaatsen.

Dakrenovatie schuin dak

Bij het renoveren van een schuin dak heb je vaak te maken met dakpannen, maar ook duurdere dakbedekkingen, zoals riet of aluminium. Ook is het soms zo dat de dakconstructie is aangetast, waardoor ook dit vernieuwd moet worden. Wanneer dit het geval is heb je te maken met een complete dakrenovatie.

Zo haal je het meeste uit zonnepanelen

Voordat je investeert in zonnepanelen is het goed om een aantal feitjes op een rij te hebben. Lees verder en kom erachter hoe je het meeste uit je zonnepanelen kunt halen.

Ligging

Dit is misschien wel het belangrijkste punt als je kijkt naar het plaatsen van zonnepanelen. Je wilt namelijk zoveel mogelijk uit je panelen halen als je kan. Daarom moet je er voor zorgen dat de panelen uit de schaduw liggen en richting het zuiden. Op deze manier vangen ze het meeste zon.

Kies voor de juiste vakman 

Bij het plaatsen en uitkiezen van de zonnepanelen is het belangrijk dat dit goed gedaan wordt. Kies daarom voor een erkende vakman die weet wat hij of zij doet. Zo voorkom je ellende in toekomst en weet je zeker dat je een goede investering hebt gemaakt.

Temperatuur.

Helaas is dit niet iets wat je kunt beïnvloeden. Wel kun je er voor zorgen dat de panelen niet te warm worden. Wanneer het namelijk te warm is kunnen de panelen minder goed functioneren. Plaats daarom ventilatie rondom, of achter de zonnepanelen zodat ze in de zomer ook optimaal hun werk kunnen verrichten.

 

Bron: https://dakdekkersgids.nl/dakrenovatie/zonnepanelen/