Zonnepanelen prijzen

Zonnepanelen prijzen

Met zonnepanelen bespaar je op de elektra, help je onze planeet en heb je meer rendement op je geld dan de bank je geeft. Meer dan 10 procent van alle huishoudens hebben, mede door die lage prijzen, al zonnepanelen op hun dak liggen.

Je wilt waarschijnlijk eerst een goed zicht willen hebben op de kostprijs van andere aantallen zonnepanelen. De aanschafkosten van de zonnepanelen zijn natuurlijk vooral de panelen zelf. Deze panelen gaan ongeveer 25 jaar mee en de omvormer zal na 13 jaar vervangen moeten worden (kosten voor vervangen is ongeveer €1.000).

Op dit moment is de prijs voor zonnepanelen ongeveer nog maar een vijfde van wat het 10 jaar geleden was. Hierdoor zal je denken dat het steeds goedkomer wordt, maar goedkoper worden ze waarschijnlijk niet. Dit omdat het nu al meer dan 3 jaar op een gelijk niveau is. Zonnepanelen leveren wel steeds meer op doordat ze meer energie opwekken dan ooit door de stijgende efficiëntie van de zonnecellen. De jaarlijkse elektra besparing is zo’n 600 euro op de elektriciteitsrekening. De winst over de gehele periode is een rendement wat te vergelijken is met 6 procent rente op een bankrekening.

wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren enorm gedaald. Voordat u zonnepanelen op uw dak laat installeren is het natuurlijk wel belangrijk om de exacte kosten voor uw situatie te weten. Maar de besparing die het u oplevert, is misschien nog wel belangrijker dan de kosten van uw zonnepanelen.

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van uw energieverbruik. De gemiddelde kosten van deze zonnepanelen liggen rond de € 7.600, inclusief omvormer en installatie. Op een gemiddeld hellend dak kunt u tot ongeveer 20 zonnepanelen plaatsen. Bij zonnepanelen gaat men uit van een gemiddelde opbrengst van 85% van het geïnstalleerde vermogen. Dan gaan we ervan uit dat de zonnepanelen jaarlijks ongeveer 3.400 kWh aan stroom opleveren. Als u de ruimte heeft om veel zonnepanelen te plaatsen, kunt u het beste berekenen welke zonnepanelen voor u voordeliger zijn.

Zoals eerder aangegeven, hangen de prijzen van zonnepanelen af van onder andere het soort zonnepaneel en van het vermogen. Er zijn op dit moment drie soorten zonnepanelen op de markt: De monokristallijn zonnepanelen, de polykristallijn zonnepanelen en de dunne film zonnepanelen. Ook hier zit weer een prijsverschil in natuurlijk.

Prijs zonnepanelen

Aantal personen in het huishouden
 Aantal kWh per jaar
Vermogen per jaar (in WP)
Aantal panelen nodig Gem. prijs inclusief BTW en installatie Gem. prijs exclusief BTW
Gem. besparing op jaarbasis
1 1800-1850 2160 8  €5350-€5360 €4430 € 420,-
2 2900-3000 3450 12  €8700-€8750 €7198 € 675,-
3 3500-3600 4230 15  €10700-€10750 €8860 € 830,-
4 4000-4100 4750 16  €12050-€12100 €9967 € 930,-
5 4500-4550 5300 18  €13400-€13500 €11074 € 1040,-
6 4800-4850 5700 19  €14000-€14050 €11628 € 1110,-

Wat zijn de kosten van de installatie van zonnepanelen?

Met goede installatie voorkomt u onnodige schade of defecten aan uw zonnesysteem. In dat geval kan het interessant zijn om er voor te kiezen om een investering te doen in een installatie met zonnepanelen. Uiteraard zijn er wel kosten verbonden aan de professionele installatie van zonnepanelen. De installatiekosten die door een installateur in rekening wordt gebracht is bovendien ook nog eens onderhevig aan een aantal extra factoren. Installatiekosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het systeem. De installatiekosten bestaan uit zo’n 15%-25% van de totaal prijs. Zie hieronder een overzicht van de installatiekosten per systeem.

Type installatie (kWh is op jaarbasis)
Gemiddelde prijs installatie
8 zonnepanelen met een opbrengst van 1.700 kWh. €750 – €1000
12 zonnepanelen met een opbrengst van 2.550 kWh. €950 – €1150
16 zonnepanelen met een opbrengst van 3.400 kWh. €1000 – €1350
20 zonnepanelen met een opbrengst van 4.250 kWh. €4100 – €4600

Meer info op Zonnepanelen-expres.nl

Zonnepanelen worden steeds goedkoper!

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden, hoewel de prijs de laatste jaren wel minder snel daalt. Waar het een aantal jaar geleden nog erg duur was om zonnepanelen te (laten) installeren, worden zonnepanelen met de dag goedkoper en beter. Op dit moment is het goedkoper om een paar jaar te wachten omdat de prijzen zo snel omlaag gaan en die zonnepanelen ook beter worden met de tijd. Panelen langer dan 25 jaar laten liggen is goedkoper dan ze na 25 jaar vervangen.

Zonne-energie is fantastisch en hoe goedkoper hoe beter maar de snelle daling is er uit. Er zijn natuurlijk veel goedkopere zonnepanelen. Polykristallijne cellen zijn bijvoorbeeld goedkoper, maar houd je er wel rekening mee dat zij een grotere oppervlakte nodig hebben per Wp.

Productie in China is goedkoper, onder meer dankzij goedkopere arbeidskrachten en energie. Uiteraard maken goedkopere panelen de aanschaf van meer panelen en dus een groter stroomverbruik aantrekkelijk. De betere zonnepanelen met een hoger rendement en goedkoper in productie zullen pas over tientallen jaren beschikbaar zijn voor de consument.

Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, bouwt de overheid de financiële ondersteuning de komende jaren langzaam af. De afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds goedkoper geworden en is de vraag ook sterk gestegen en daarmee ook het aantal aanbieders.

Monokristallijn zonepaneel

Zoals al eerder vermeld in dit artikel, zijn er drie soorten zonnepanelen op de markt. Een hiervan is de monokristallijn zonnepaneel. Bij de productie van een monokristallijn zonnecel wordt gebruik gemaakt van zuiver halfgeleidermateriaal. Dit verklaart ook de naam van het monokristallijn zonnepaneel. Monokristallijn materiaal werd oorspronkelijk toegepast bij de productie van chips voor elektronica. Doordat de monokristallijne zonnepanelen op deze manier worden geproduceerd, hebben ze ook het hoogste rendement van de drie soorten zonnepanelen. Als je dus maar weinig ruimte kunt of wilt benutten om zonnepanelen te plaatsen, dan ben je een stuk beter uit met een monokristallijn zonnepaneel.

Monokristallijne panelen zijn over het algemeen iets duurder dan polykristallijne, maar de fabriek garandeert voor monokristallijn zonnepanelen een levensduur of rendementgarantie van tussen de twintig en dertig jaar.

Monokristallijne panelen hebben vaak, voor een nog gelijkmatiger beeld en minder reflectie, een zwart gespoten frame.
Monokristallijne panelen zijn vaak zwart, maar kunnen ook donkerblauw zijn. Monokristallijne panelen doen het iets beter bij bewolkt weer dan polykristallijne zonnepanelen. Ook zou de achteruitgang in opbrengst bij hoge temperaturen van monokristallijne panelen wat lager zijn. Of monokristallijne panelen inderdaad, zoals wordt gezegd, nóg langer meegaan dan polykristallijne panelen valt niet in het algemeen te zeggen.

Polykristallijn zonnepaneel

Bij polykristallijn zonnepanelen worden tijdens het productieproces ook plakjes gesneden van staven silicium. En daarom heten ze ook weer heel toepasselijk polykristallijn.

De productie van een polykristallijn zonnecel (en dus ook paneel) is een stuk minder complex. Om polykristallijne silicium zonnepanelen te produceren, wordt gebruik gemaakt van silicium in vloeibare vorm die ik grote blokken gegoten wordt. Polykristallijn zonnepanelen hebben een oppervlak dat lijkt te bestaan uit fonkelende gebroken scherven in meerdere kleuren blauw. Echter is het rendement van een polykristallijn op zich nog altijd vrij hoog.

Het paneel van een polykristallijn zonnepaneel kan wat drukker ogendan die van de monokristallijn zonnepaneel, omdat er sprake is van een meer gevarieerde structuur. Daarnaast is een polykristallijn paneel gevoeliger voor diffuus licht in plaats van direct licht.

De prijs van polykristallijn zonnepanelen ligt over het algemeen wat lager dan bij de monokristallijne panelen. Dit verschil heeft vooral te maken met het productieproces van de panelen.Het is daarom de moeite waard om de modellen op basis van polykristallijn bijvoorbeeld in een set te vergelijken met de alternatieven.

Dunne film zonnepaneel

Dunne film zonnepanelen, ook wel CIS zonnepanelenen cigs zonnepanelen, genoemd zijn de laatste jaren in opkomst. Ze worden nog niet zoveel geplaatst als de gangbare kristallijne zonnepanelen, maar het aandeel van dunne film neemt zeker toe. Dunne film zonnepanelen hebben per m2 dakoppervlakte circa 20% lager rendement. Daarnaast zijn ze minder temperatuurgevoelig. Juist bij zonnige warme dagen kunnen dunne film zonnepanelen hogere rendementen halen van circa 2 tot 7% dan de gangbare poly/mono zonnepanelen.

Dunne film zonnepanelen zijn diep zwart, waardoor het oppervlakte een prachtig uiterlijk heeft. Het uiterlijk is verreweg het beste argument om voor dunne film zonnepanelen te kiezen. Bij een dunne film zonnepaneel kan ook nog eens het voltage hoger liggen dan bij een kristallijn zonnepaneel.

Nog een groot voordeel van dunne film zonnepanelen, is dat het milieuvriendelijk is. Het productieproces van dunne film zonnepanelen kost circa 70% minder energie dan het productieproces van kristallijne zonnepanelen. Bovendien wordt voor dunne film zonnepanelen minder schaarse grondstoffen gebruikt en is het gebruikt van Cadmium tot een minimum beperkt.

Bereken het vermogen van zonnepanelen!

Met de capaciteit van zonnepanelen bedoelen we het vermogen van zonnepanelen. Dit is het vermogen dat het zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan opwekken. Afhankelijk van het vermogen per zonnepaneel kunt u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Het maximaal vermogen van zonnepanelen, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Als je een zonnepaneel van 320 Wp koopt, verwijst de 320 Wp dus naar het piekvermogen.

Het vermogen van een zonnepaneel zelf kunnen we niet berekenen, dit staat al vast. Dat gaat zo: maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh. We begrijpen dat je het vermogen van zonnepanelen per m² wilt weten zodat je verschillende zonnepanelen met elkaar kunt vergelijken. Als je dit formaat meeneemt in jouw berekening, krijg je het vermogen van zonnepanelen in Wp per m².

Het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek: een inschatting van de opbrengst (het vermogen) van de aan te schaffen zonnepanelen. Dat gaat met dit rekenvoorbeeld: (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in wattpiek). Wattpiek(Wp) is een meeteenheid die gehanteerd wordt om het vermogen van zonnepanelen aan te geven.