Welke zonnepanelen subsidies zijn er?

Welke zonnepanelen subsidies zijn er?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig heel populair, maar dat is niet altijd zo geweest. Daarom kwam de overheid met een manier om zonnepanelen interessant te maken voor het grotere publiek. En deze manier was door middel van subsidies. Maar wat zijn subsidies precies, en kun je er vandaag de dag nog steeds gebruik van maken?

De zonnepanelen subsidies

Wat is een subsidie? Een subsidie is een bijdrage die je kunt krijgen van de overheid of een andere afhankelijke organisatie wanneer je te maken hebt met een activiteit of investering die voordelig is voor de economie. Vandaar dat subsidies voor zonnepanelen zo populair werden.

De verschillende subsidies: een overzicht

Welke subsidies je kan je krijgen voor zonnepanelen. Dit is een hele goeie vraag, en een hele waslijst. Om het een beetje overzichtelijk te houden kun je daarom (bijna)  deze hele lijst in het schema hieronder vinden.

Subsidie Voor wie is het?  Wanneer kom je in aanmerking? 
SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) Bedrijven en non-profit organisaties Het gaat om het grootschalig produceren van energie en het verminderen van CO₂-uitstoot.
SCE (Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking) energiecoöperatie of vereniging van eigenaars Wanneer je elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht wilt opwekken kun je een SCE aanvragen.
ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) Woningeigenaren en zakelijke gebruikers Consumenten kunnen deze subsidie krijgen voor het nemen van besparende en duurzame maatregelen in hun woning of bedrijfspand.
BOSA (Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties) Sportaccommodaties Bij sportaccommodaties wordt veel energie verbruikt. Daarom is het gewenst dat deze zonnepanelen nemen.
Subsidies energie-innovatie Topsector energie Wanneer je werkt aan innovaties die duurzaamheid en economische groei aan elkaar koppelt, dan is er een kans dat je voor deze subsidie in aanmerking komt.
DEI+ (Demonstratie Energie- en klimaatinnovatie) Ondernemers Voor alle ondernemers die minder energie willen gebruiken in hun productieproces.
HER+ (Beoordelingscriteria Hernieuwbare Energietransitie) Innovatieprojecten Als innovatieproject moet je komen met hernieuwbare en duurzame energiebronnen van bijvoorbeeld energie uit water, of zonne-energie.

 

Subsidies in de toekomst

De prijs van zonnepanelen is ontzettend veel gedaald in de afgelopen paar jaar. En dit betekent ook dat de subsidies minder nodig zijn. Toch zijn er nog een aantal manieren waarop je kunt besparen op zonnepanelen. Volgens de rijksoverheid kun je bijvoorbeeld kijken naar een samenwerking met buurtgenoten. Samen kun je investeren in zonnepanelen en er samen van profiteren. Dit wordt coöperatieve energieopwekking genoemd.

In de toekomst zullen steeds meer mensen zonnepanelen krijgen, en zullen subsidies steeds meer afnemen. Dit wil niet zeggen dat het nemen van zonnepanelen ook onvoordeliger wordt. Alle voordelen van zonnepanelen blijven namelijk gewoon staan.

De voordelen van zonnepanelen

Ook zonder de subsidies zitten er veel voordelen aan zonnepanelen. Wat deze voordelen zijn lees je hier.

  • Besparen. Natuurlijk is dit het eerste voordeel waar we het over gaan hebben. Besparing is voor veel mensen namelijk reden nummer 1 om zonnepanelen aan te schaffen. Doordat je energie opwekt door de zon kun je besparen op je energierekening.
  • Milieuvriendelijk. Een ander voordeel van zonnepanelen is het feit dat het milieuvriendelijke energie opwekt. Misschien heb je wel eens eerder van ‘groene stroom’ gehoord. Dit is ook verkrijgbaar met zonnepanelen.
  • Waarde van de woning. Door zonnepanelen op je woning te plaatsen stijgt de waarde wanneer je de woning wilt verkopen.
  • Terugleveren energie. Verbruik je niet veel energie, maar maak je toch gebruik van zonnepanelen? Dan kun je geld terug krijgen voor de ongebruikte energie. Dit gaat vanaf 2025 afnemen en zal in 2031 volledig gestopt worden.